Gárdonyi Géza: Aggyisten, Biri PPEK szám: 482

Gárdonyi ezen pusztumusz regénye szerelmi történet, melyben a két gyűlölködő család fiataljai hosszú várakozás és sok szenvedés után egymásra találnak. Egyúttal a mű csodálatos leírása a magyar falusi életnek és szomorú korképe az akkori tragikus eseményeknek. A kiegyezés utáni liberális politika következtében Oroszországból és Galiciából a felszabadult gettókból nagy tömegek érkeztek hazánkba, és kiszorították a magyar lakosságot földjükből, házukból. Emiatt „tántorgott ki Amerikába” másfél millió magyar a századfordulón. Pali, a főszereplő is erre kényszerül édesapjával. De Amerika nem hazájuk, rosszul érzik ott magukat.
„Eredj haza, Pali – mondta könnyezve az apja. – Váltsd meg a földet. A tiéd lesz most mán úgyis minden. Én majd később. Megpróbálom még egyszer, hogy nem iszom. Iszen csak az első poharat köllene megtagadnom. Mindig az a kutya első pohár ránt be. De megtagadom, mostantúl fogva megtagadom. Aztán majd lesz pénzem nekem is, és én is hazakerülök, böcsülettel. De te csak menj haza mentül előbb. Mert hátha anyád is meghal: a ház is a zsidó kezére jut. Most mán tudom: mit jelent az a te álmod? A fődet jelenti az. Mert a főd is anyánk – a főd, a mi szép Csala dűlőnk.”
Pali hazatérte alkalom Gárdonyinak hazaszeretete megvallására. Szívszorongató, ahogy Pali meglátja a hazai tájat, faluja határát, a csordát, az árokban játszó gyermekeket. Milyen meghitt, boldog a kép, ellentéte amerikai benyomásainak.
Az író beleszövi művébe az első világháború tragédiáját is, ami rengeteg magyar katonát kényszerített a háborúba. Sokuk soha nem tért haza, sokuk megrokkanva. Hazánk nagy veszteségeket szenvedett, annak lett eredménye a pusztító kommunista uralom és aztán Trianon.
De Gárdonyi regényében a két fiatal egymásra talál, és a magyar élet is új hajtásba szökken.

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 982.325 Gardonyi_Geza_Aggyisten_Biri_2.pdf
DOC 682.496 Gardonyi_Geza_Aggyisten_Biri_2.doc
EPUB 272.674 Gardonyi_Geza_Aggyisten_Biri_2.epub
MOBI 332.668 Gardonyi_Geza_Aggyisten_Biri_2.mobi