Joseph Ratzinger: Beszélgetés a hitről PPEK szám: 799

A könyv Joseph Ratzinger bíboros (a későbbi XVI. Benedek pápa) és Vittorio Messori olasz újságíró folyamatos, többszöri beszélgetésének írásos rögzítése.
A beszélgetés fontosságát századunk szellemi és morális értékítéletének példátlan billenékenysége és a bíboros szemléletének széles körű nyitottsága, nyugodt egyensúlya indokolja.
Ez a „hivatalos” és „nem hivatalos” beszélgetés egy újságíró és a Hittani Kongregáció első embere között, jellegében egy „soha nem volt” leplezetlen megnyilatkozás, ami példátlan a maga nemében.
A kérdéseket az újságíró teszi fel, és Ratzinger bíboros kertelés nélkül, nyílt őszinteséggel válaszol. Válaszain keresztül megismerjük magát az embert, akit II. János Pál pápa erre a kényes és igen lényeges helyre választott ki. Kendőzetlen őszinteséggel áll előttünk a bíboros arca, és ez az arc egyszerre vonzó és meglepő. De még ennél is meglepőbb az a nyílt egyszerűség, amivel szembenéz – és szembesít bennünket is – mindazzal, amivel küzd az egyház és küszködik a világ. A kérdésekkel, amelyek valójában a természetes és a természetfölötti világ örök konfrontálódása.
Az újságíró, Messori, egyszerű szavakat, közérthető fogalmakat használ. A prefektus felelete is egyszerű és jól követhető. Szavai nemcsak világosak, de pontos és tiszta választ adnak. Nem szépít, nem túloz, és nem keni el a probléma lényegét. Szavai ebben a tekintetben szinte páratlan értékűek, annál is inkább, mert irányt mutatnak. A viták, érvelések áradó bőségében ehhez nem vagyunk hozzászokva. Míg gyakran elborít bennünket a szavak áradata, ezeknek a mondatoknak egyszerű sora az igazság hitelességével szólal meg, és már szinte az időtlen, az örökkévaló levegőjével tölti meg szellemünket.

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 1.289.414 Joseph_Ratzinger_Beszelgetes_a_hitrol_1.pdf
DOC 1.050.624 Joseph_Ratzinger_Beszelgetes_a_hitrol_1.doc
EPUB 374.855 Joseph_Ratzinger_Beszelgetes_a_hitrol_1.epub
MOBI 843.245 Joseph_Ratzinger_Beszelgetes_a_hitrol_1.mobi