Márki Sándor: II. Rákóczi Ferenc élete PPEK szám: 645

II. Rákóczi Ferenc életét először önmaga írta meg. A szabadságharcról szóló részletet az Örök Igazságnak ajánlotta, mert munkáját - úgymond - egyedül azért készítette, hogy tanúskodjék az igazság mellett, amely Istennek ebben a művében, a szabadságharcban is megnyilatkozott.
"Rákóczi lelke! - írták másfél század múlva az ő konstantinápolyi sírjának lazarista őrei. - Ki írná le a te szépségedet? Ki tudna nevet adni annak a hatalmas érzelemnek, amelyből erőt merítettél? Ki tudja más, csak te, akit hazának nevez az emberi nyelv!" Rákóczi alázatosan borult le az Örök Igazság előtt, de azzal szemben is bátran emelte föl fejét, mikor megvallotta, hogy törekvései csak egynek nem árthattak, a hazának; mert az volt első és fő célja, hogy fölszabadítsa nemzetét az idegen járom alól.
Az író Thaly Kálmán munkájára alapozva három nagy kötetben írta meg Rákóczi életét. Ez a kötet annak rövidített változata, mely a Szent István könyvek sorozatban jelent meg. Ez is, mint maga a fejedelem is azt keresi, hogy az igazság a legegyszerűbb előadásból is kiderüljön.

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 829.938 Marki_Sandor_II_Rakoczi_Ferenc_elete_1.pdf
DOC 719.872 Marki_Sandor_II_Rakoczi_Ferenc_elete_1.doc
EPUB 297.822 Marki_Sandor_II_Rakoczi_Ferenc_elete_1.epub
MOBI 346.221 Marki_Sandor_II_Rakoczi_Ferenc_elete_1.mobi