Barlay Ö. Szabolcs: "...És az üstökös eltűnt szemünk elől" – Prohászka életének utolsó hónapjai PPEK szám: 577

Prohászka Ottokár, a szentéletű püspök úgy jelent meg hazánk és egyházunk életében, mint üstökös az égen. Élete gyermekkorától kezdve olyan volt, hogy ámulatba ejtette környezetét, mintahogy a csillagos ég látványán is elálmélkodunk. Halála is rendkívüli volt: prédikáció közben érte az agyvérzés.
Ez a tanulmányom azt kívánja bemutatni, hogy életének utolsó hónapjaiban orvosainak tiltása ellenére is milyen hősiesen viselte az egyre növekvő fizikai megterheltségét, és hogyan emelkedett ezek fölé. Számos olyan adatunk van, melyekből biztosan következtethetünk arra, hogy ő tisztában volt azzal, hogy életének lobogó gyertyája hamar ki fog aludni. Ennek ellenére tudatosan folytatta munkáját, sőt azt egyre intenzívebben, apostoli lángolással tette. A tanulmány összegyűjti azokat az adatokat, álljanak azok akár pár mondatból is, melyek igazolják, milyen felfokozott tempóban élte utolsó néhány hónapját.
Kezünkben e dolgozattal csak megrendülve lehet feltekinteni az üstökös útjának befejező szakaszára. Ajkunk pedig a ravatalánál megrendülve álló munkásember szavait idézi: "Szépen éltél, így nem élt senki, mint te éltél. Szép halálod volt, megérdemelted."

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 2,450,923 Barlay_O_Szabolcs_Es_az_ustokos_eltunt_szemunk_elol_1.pdf
DOC 1.065.984 Barlay_O_Szabolcs_Es_az_ustokos_eltunt_szemunk_elol_1.doc
EPUB 740.277 Barlay_O_Szabolcs_Es_az_ustokos_eltunt_szemunk_elol_1.epub
MOBI 792.842 Barlay_O_Szabolcs_Es_az_ustokos_eltunt_szemunk_elol_1.mobi