Kornis Gyula: Pázmány személyisége PPEK szám: 536

Kornis Gyula tanulmánya a Pázmány alapította és az ő nevét viselő egyetem alapításának háromszázadik évfordulójára készült. A tanulmány Pázmány, a magyar történelem egyik legnagyobb alkotó géniusza szellemi alkatát, személyiségét vizsgálja.
Pázmány írói és teremtő szellemének csúcsa a maga korában a legmagasabbra emelkedett: irodalmi munkáit s maradandó alkotásait szemlélve, ma is a legnagyobb tisztelettel és csodálattal tekintünk fel erre a szellemi hegyoromra. Magas hőfokú személyiség volt, kinek szuggesztív értékkisugárzása nemcsak környezetét, mint a viaszt megolvasztotta, hanem három századnak történeti actio in distansával ma is a legmélyebben hat nemzetére.
Szent Ágoston szerint, kit Pázmány annyira szeretett idézni, a boldog élet az igazságon érzett öröm: beata vita est gaudium de veritate. Pázmány egész életében vallásának és nemzetének igazságát kereste, amelynek abszolút értékéről lelke minden szálával meg volt győződve. Ezért küzdött és alkotott, örült és szenvedett, gondolkodott és akart, szónokolt és cselekedett. Neve joggal történetünk egyik jelentős korszakának fejezetcíme.
Hatalmas személyiségéből ma is termékeny történetformáló energiák sugároznak felénk: az ő fényes példája mutatja meg legjobban, hogyan kell akkor, amikor a nemzet történeti láthatára a legsötétebben beborul, sorsának céltudatos jobbrafordításán csüggedetlenül gondolkodni és önzetlenül cselekedni.

Kattintson letöltésre a "PDF" vagy "DOC" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 3.157.216 Kornis_Gyula_Pazmany_szemelyisege_1.pdf
DOC 929.792 Kornis_Gyula_Pazmany_szemelyisege_1.doc
EPUB 184.351 Kornis_Gyula_Pazmany_szemelyisege_1.epub
MOBI 1.043.944 Kornis_Gyula_Pazmany_szemelyisege_1.mobi