Móra Ferenc: Veni Sancte, Te Deum PPEK szám: 410

Móra Ferenc két remekmívű elbeszélése a tanévkezdő Veni Sancte (Szeptemberi emlék) és a tanévzáró Te Deum (Kalcinált szóda) szerepet töltheti be. Mindkettő személyes élményeken alapszik. Az elsőben a nincstelen gyermek tanulási vágyát kapcsolja össze Isten nagyságának hirdetésével, amikor az „Unus es Deus” latin fordítása („Egyedül te vagy az Isten”) adja meg számára a tanulás lehetőségét. A másik már a felnőtt íróról szól, aki inasiskolában okítja a kizsákmányolt, kimerült magyar gyerekeket. Egészévi emberséges bánásmódját furfangos évvégi vizsgával rejti el a vizsgabiztos előtt.
A két elbeszélést a felejthetetlen piarista tanár, dr. Makláry (Moravecz) Lajos (született 1912. szept. 17-én, Abaújváron, meghalt 1977. augusztus 13-án Budapesten) használta föl minden tanév kezdetén és végén. Az ő tanári munkájának is emléket állít ez a program. Minden ilyen alkalommal, a tanév első és utolsó óráján ő maga olvasta föl ezeket az elbeszéléseket, mintegy kijelölve a diákok számára a tanév elején a munkához szükséges hozzáállást, és játékosan megjutalmazva a tanév végén az egészévi kemény munkát.
Mind Móra Ferenc utánozhatatlan elbeszélési stílusát, mind Maklári tanár úr felolvasásának élményét magával vitte egész életére minden diákja. Azóta is meghatódással emlékszünk arra a latin mondatra: Egyedül te vagy az Isten, és a kalcinált szódának a kémikusok előtt is ismeretlen vegyi képletére...

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 831.972 Mora_Ferenc_Veni_Sancte_Te_Deum_1.pdf
DOC 237.056 Mora_Ferenc_Veni_Sancte_Te_Deum_1.doc
EPUB 76.844 Mora_Ferenc_Veni_Sancte_Te_Deum_1.epub
MOBI 177.059 Mora_Ferenc_Veni_Sancte_Te_Deum_1.mobi