Celanói Tamás életrajzai Szent Ferencről PPEK szám: 245

A Ferences Források második kötete Assisi Szent Ferenc két életrajzát és csodáinak elbeszélését tartalmazza Celanói Tamás tollából.
IX. Gergely pápa nyomban Assisi Szent Ferenc szenttéavatása után (1228-ban) gondoskodott a szent hivatalos, felolvasásra szánt életrajzának, akkori fogalmak szerint legendájának megfelelő megíratásáról. Erre a munkára Celanói Tamást kérte fel, aki jó nevű író és tudós volt. A munka, a Vita Prima, egy éven belül készen állt. Az idő múlásával kiderült, hogy az életrajz nem volt teljes, és újabb anyaggyűjtésbe kezdtek a tanúk. Az így újonnan összegyűjt anyagot megint Celanói Tamás rendezte egységes műbe Vita Secunda címmel. Később rendszerezték Assisi Szent Ferenc csodáit és megszületett a Tractatus de Miraculis is.
Tamás testvér két életírása és tractatusa nem csak tartalmában, hanem formájában is kiváló alkotások. Első tekintetre meglátszik rajtuk, hogy ízig-vérig íróember tollából kerültek ki. Tamassia mondása: „A pápa a liturgia előírásai szerint avatta szentté az assisi poverellót, a celanói páter pedig az irodalom eszközeivel végezte ugyanezt a munkát.”

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 2.986.786 Celanoi_Tamas_eletrajzai_Szent_Ferencrol_1.pdf
DOC 2.077.184 Celanoi_Tamas_eletrajzai_Szent_Ferencrol_1.doc
EPUB 789.802 Celanoi_Tamas_eletrajzai_Szent_Ferencrol_1.epub
MOBI 690.092 Celanoi_Tamas_eletrajzai_Szent_Ferencrol_1.mobi