Celanói Tamás életrajzai Szent Ferencről PPEK szám: 245

A Ferences Források második kötete Assisi Szent Ferenc két életrajzát és csodáinak elbeszélését tartalmazza Celanói Tamás tollából.
IX. Gergely pápa nyomban Assisi Szent Ferenc szenttéavatása után (1228-ban) gondoskodott a szent hivatalos, felolvasásra szánt életrajzának, akkori fogalmak szerint legendájának megfelelő megíratásáról. Erre a munkára Celanói Tamást kérte fel, aki jó nevű író és tudós volt. A munka, a Vita Prima, egy éven belül készen állt. Az idő múlásával kiderült, hogy az életrajz nem volt teljes, és újabb anyaggyűjtésbe kezdtek a tanúk. Az így újonnan összegyűjt anyagot megint Celanói Tamás rendezte egységes műbe Vita Secunda címmel. Később rendszerezték Assisi Szent Ferenc csodáit és megszületett a Tractatus de Miraculis is.
Tamás testvér két életírása és tractatusa nem csak tartalmában, hanem formájában is kiváló alkotások. Első tekintetre meglátszik rajtuk, hogy ízig-vérig íróember tollából kerültek ki. Tamassia mondása: „A pápa a liturgia előírásai szerint avatta szentté az assisi poverellót, a celanói páter pedig az irodalom eszközeivel végezte ugyanezt a munkát.”

Kattintson a file nevére, hogy letöltse azt!
Név Méret (byte) Magyarázat
celano01.hlp 728.996 A könyv „súgó” (vagy „help”) file változata. Miután átmásolta ezt a file-t a saját személyi számítógépére, indítsa el (pl. kétszeri rákattintással), és máris olvashatja és felhasználhatja a könyvet elektronikusan.
celano01.ico 766 A „help” file-hoz tartozó ikon file.
celano01.txt 846.555 A könyv „text” file változata. Formálatlan file, amely bármilyen szövegszerkesztőbe betölthető.