Puszta Sándor: A fények rézsűt esnek PPEK szám: 218

A könyv Puszta Sándor, az elfeledett papköltő több mint négy évtized verseit összegyűjtő életműkiadása. Puszta Sándor a XX. század papköltő „triásza” Sík Sándor, Mécs László és Harsányi Lajos mögött háttérbe szorult – érdemtelenül.
1942-ben írta róla Móricz Zsigmond: „Puszta Sándor a legnagyobb rejtély volt előttem évekig. Ez a rejtély most megoldódott... mégiscsak költő lett. Idezüllik közénk... Ez a hang egészen az övé, tiszta és megdöbbentő. Ha elődöt keresek: Vörösmarty és Arany. A Dunántúl zengése és az Alföld áhitata. Örülök neki: Valaki jött.” S egy mai toll vallomása: „Meglepő, hogy költői egyéniségének hány arca van. Az első a forróvérű, robbanólelkű ősmagyar igric. Éget a hőfoka. Aztán a pap. Erről a bizánci mozaikképek jutnak eszembe – olyan ünnepélyesek, merevek, de mély szemükben szenvedélyes misztika ég. Nagy területet fog át poverellói természetlátása, emberi visszahangja, a Mindenség költészete. Nagyon tetszenek a Rapszódiák zengő csipkéi s a nemzeti kirobbanások „mondó tüzei”. Jellemző rá, hogy robosztus létére, néha filigrán tud lenni.” „Gazdag képzeletvilágú s eredeti költő. Újító és megőrző – jellegzetesen egyéni lírája az ,örök' és ,korszerű' szintézise.”
Puszta Sándor értékes életművét a fiatal kutatóknak kell majd felmérniük. Ehhez segít hozzá ez a könyv is.

Kattintson a file nevére, hogy letöltse azt!
Név Méret (byte) Magyarázat
puszta01.hlp 476.431 A könyv „súgó” (vagy „help”) file változata. Miután átmásolta ezt a file-t a saját személyi számítógépére, indítsa el (pl. kétszeri rákattintással), és máris olvashatja és felhasználhatja a könyvet elektronikusan.
puszta01.ico 766 A „help” file-hoz tartozó ikon file.
puszta01.txt 449.834 A könyv „text” file változata. Formálatlan file, amely bármilyen szövegszerkesztőbe betölthető.