Másfélezeréves igék. Szemelvények Szent Ágoston beszédeiből PPEK szám: 1180

Most, amikor mind hangosabban emlegetik a népvezérek az ősi pogány kultuszhoz való visszatérést és teszik ezt a történelemre hivatkozva, – nagyon fontos, hogy a kereszténység ősi, mélységes tanítását megismerjük kivált négy dologban: hogy mit is jelent nekünk a karácsony; hogy mi a szegény és gazdag joga és kötelessége; hogy Krisztus és közöttünk fenséges kapcsolat áll fenn, vele egy titokzatos test vagyunk, ez pedig tiszta életet követel tőlünk; hogy a kereszténység alapvető tana az Úrvacsora; a titokzatos áldozat és a titokzatos test vétele, – melyhez méltóképpen kell járulnunk.
Soha toll szebben nem írhat ezekről, soha nyelv világosabban és fenségesebben nem szólhatott ezekről, mint a kereszténység negyedik századában élő két szentatya: Szent Ágoston püspök és Aranyszájú Szent János püspök. Az egyik római, a másik görög mestere az ékesszólásnak. Szent Ágoston a latin, valamikor megkeresztelkedése előtt a szónoklattan tanára volt Milánóban, a nagyhírű és híres szónoknak, Szent Ambrusnak volt buzgó hallgatója, anyjának Szent Mónikának imája kieszközölte számára a megtérést, – és felülmúlta mesterét a beszéd művészetében, szinte új stílust alkotott, mert nem körmondatokban beszélt, hanem a nemes ércet tartalmazó kőzetet egyetlen hatalmas pörölycsapással szétzúzta és a nemes fém egyszerre szétárasztotta ragyogó fényességét. Világosabban, nagyobb szellemi fényözönnel a korabeli szónokok nem is beszéltek. Szent Ágoston ma is felülmúlhatatlan.
Aranyszájú Szent János a görög, a szónoklattan minden tanítását felhasználja a beszédében, gyönyörűen beszél, a meggyőzésre helyezi a fősúlyt. A mai ember bálványképeit hadd zúzza össze ez a pöröly, hogy a hit nemes aranyfénye szinte megigézze őt; – hadd győzze meg őt az aranyszáj; és szeresse meg hitét és tanulja meg hitét és éljen, haljon, ha kell, hitéért, melyet csakis az egy szent, apostoli és katolikus egyházban találhatunk meg teljes épségben.

A beszédek címe:
Karácsony
A gazdagok és szegények
Tisztán éljetek, kik Krisztus testét eszitek!
Egy kenyér, egy test
A kenyértörésben ismerik fel Krisztust
Méltóképpen áldozzatok (Aranyszájú Szent János)

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 917.455 Masfelezereves_igek_Szemelvenyek_Szent_Agoston_beszedeibol_1.pdf
DOC 384.000 Masfelezereves_igek_Szemelvenyek_Szent_Agoston_beszedeibol_1.doc
EPUB 113.838 Masfelezereves_igek_Szemelvenyek_Szent_Agoston_beszedeibol_1.epub
MOBI 104.984 Masfelezereves_igek_Szemelvenyek_Szent_Agoston_beszedeibol_1.mobi