Dobszay János: Így – vagy sehogy! Fejezetek a Regnum Marianum életéből PPEK szám: 1025

Egy olyan lelkiségi mozgalom történetét mutatják be ez a könyv, amely nem csupán a katolikus egyház, de egész jelenkori történelmünk szempontjából kiemelkedő figyelmet érdemel, noha erről eddig méltánytalanul kevés szó esett. A Regnum Marianum sajátosan magyar képződmény, mégis szerves része az egyetemes egyházban működő lelkiségi irányzatoknak. Nem beszélhetünk róla anélkül, hogy ne vennénk eközben tudomást mindazokról a változásokról, melyek közel száz éves fennállása óta szüntelen megújulásra késztették. Mert legyen bár szó vallási, politikai eseményekről, egy sem hagyta érintetlenül a regnumista mozgalmat. Éppen ezért, mint cseppben a tenger, történetében ott bujkál az egész huszadik századi magyar történelem.
Ez a regnumi krónika történeti vázlat erről a máig ható egyházi mozgalomról. Végigkíséri a történelmét az alapítástól a 1970-es évek elejéig, belefoglalva a ház megszüntét (1951), a mozgalom további működését a diktatúra nyomása alatt, és az ellene lefolytatott három koncepciós pert.
Így – vagy sehogy! – hangzott fel a regnumi jelszó több mint egy évszázada. Az eltelt évtizedek története bizonyíték rá: nem merevség, rugalmatlanság van e három szó mögött, hanem következetes kiállás a jó ügy mellett. Ez az elszántság tette lehetővé, hogy a regnumi közösségek mindig nyitottak tudtak lenni az újra.
A Regnum Marianum történelmével kapcsolatban lásd a könyvtárban Emődi László: A Regnum Marianum története 1900–1970 és Dobszay János: Mozaikok a Regnum életéből a hetvenes évektől napjainkig című művét is.

Kattintson letöltésre a "PDF", "DOC", "EPUB" vagy "MOBI" szavakra vagy a fájl nevére!
   Formátum       Méret (byte)    Fájlnév   
PDF 31.135.331 Dobszay_Janos_Igy_vagy_sehogy_Fejezetek_a_Regnum_Marianum_eletebol_1.pdf
DOC 11.894.272 Dobszay_Janos_Igy_vagy_sehogy_Fejezetek_a_Regnum_Marianum_eletebol_1.doc
EPUB 6.284.752 Dobszay_Janos_Igy_vagy_sehogy_Fejezetek_a_Regnum_Marianum_eletebol_1.epub
MOBI 12.494.189 Dobszay_Janos_Igy_vagy_sehogy_Fejezetek_a_Regnum_Marianum_eletebol_1.mobi